Showing posts with label BeBirdin. Show all posts
Showing posts with label BeBirdin. Show all posts

Saturday, 8 December 2018

NIGHT HERON

The nankeen night heron (Nycticorax caledonicus) also commonly referred to as the rufous night heron, and in Melanesia as Melabaob, is a medium-sized heron. It is found in Indonesia, the Philippines, Papua New Guinea, Melanesia, and throughout much of Australia except the arid inland. A small colony has also established near Wanganui, New Zealand.

The nankeen night heron stands about 60 cm tall with a stooped appearance. It is a stocky heron with rich cinnamon upperparts, white-buff underparts, a black crown, and yellow legs and feet. The head is large, the neck short (giving a stooped appearance), and the legs relatively short. During breeding the back of the head bears three white nuptial plumes. The bill is dark olive-green, and the eyes are yellow. Young birds are heavily spotted and streaked white, brown and orange-brown. As they mature, the black cap of the adult develops first, with the body plumage remaining streaked for some time.

It is not strictly nocturnal. It often feeds during the day, especially during wet weather. The bird is dependent on a diet of small fish, reptiles, insects and sometimes eggs. It can be seen around freshwater rivers, lakes, bulrushes, estuaries, harbours and in residential fishponds for goldfish. The species breeds in the period from September to April, building a nest platform out of sticks. It nests communally, near water. Two to five light green eggs are laid, with a 22-day incubation followed by a 42- to 49-day fledging period. Widespread throughout its large range, the nankeen night heron is evaluated as Least Concern on the IUCN Red List of Threatened Species.

This post is part of the Saturday Critters meme,
and also part of the Camera Critters meme,
and also part of the I'd Rather Be Birdin' meme,
and also part of the Weekend Reflections meme.




Saturday, 17 March 2018

GALAHS

The galah, Eolophus roseicapilla, also known as the rose-breasted cockatoo, galah cockatoo, roseate cockatoo or pink and grey, is one of the most common and widespread cockatoos, and it can be found in open country in almost all parts of mainland Australia. It is endemic on the mainland and was introduced to Tasmania. Its distinctive pink and grey plumage and its bold and loud behaviour make it a familiar sight in the bush and increasingly in urban areas.

It appears to have benefited from the change in the landscape since European colonisation and may be replacing the Major Mitchell's cockatoo in parts of its range. The term galah is derived from gilaa, a word found in Yuwaalaraay and neighbouring Aboriginal languages. 

This post is part of the Saturday Critters meme,
and also part of the Camera Critters meme,
and also part of the I'd Rather Be Birdin' meme.



Saturday, 10 February 2018

JUVENILE MOORHEN

I've blogged before about a group of moorhens that laid and hatched their eggs. This is from  the same group of birds at the same location. The juvenile bird on the left is still unsure of the environment and is reliant on the two "mothers" for food, protection and training.

This post is part of the Weekend Reflections meme,
and also part of the Saturday Critters meme,
and also part of the I'd Rather Be Birdin' meme,
and also part of the Camera Critters meme.

Saturday, 20 January 2018

BLACK SWAN

The Black Swan (Cygnus atratus) is a large waterbird, a species of swan, which breeds mainly in the southeast and southwest regions of Australia. The species was hunted to extinction in New Zealand, but later reintroduced. Within Australia they are nomadic, with erratic migration patterns dependent upon climatic conditions. Black Swans are large birds with mostly black plumage and red bills. They are monogamous breeders that share incubation duties and cygnet rearing between the sexes. We very often see black swans on Melbourne waterways and the Yarra at Southbank in central Melbourne is no exception.

This post is part of the Weekend Reflections meme,
and also part of the Saturday Critters meme,
and also part of the Camera Critters meme,
and also part of the I'd Rather Be Birdin' meme.



Saturday, 6 January 2018

SPOTTED DOVE

The spotted dove (Spilopelia chinensis) is a small and somewhat long-tailed pigeon that is a common resident breeding bird across its native range on the Indian subcontinent and Southeast Asia. The species has been introduced into many parts of the world and feral populations have become established. This species was formerly included in the genus Streptopelia with other turtle-doves, but studies suggest that they differ from typical members of that genus.

This dove is long tailed buff brown with a white-spotted black collar patch on the back and sides of the neck. The tail tips are white and the wing coverts have light buff spots. There are considerable plumage variations across populations within its wide range. The species is found in light forests and gardens as well as in urban areas. They fly from the ground with an explosive flutter and will sometimes glide down to a perch. It is sometimes also called the mountain dove, pearl-necked dove or lace-necked dove.

Spotted doves move around in pairs or small groups as they forage on the ground for grass seeds, grains, fallen fruits and seeds of other plants. They may however take insects occasionally and have been recorded feeding on winged termites. The flight is quick with regular beats and an occasional sharp flick of the wings. A display flight involves taking off at a steep angle with a loud clapping of the wing and then slowly gliding down with the tail spread out.

The breeding season is spread out in warm regions but tends to be in summer in the temperate ranges. In Hawaii, they breed all year round, as do all three other introduced species of doves. Males coo, bow and make aerial displays in courtship. In southern Australia, they breed mostly from September to January, and in the north in autumn. They nest mainly in low vegetation, building a flimsy cup of twigs in which two whitish eggs are laid. Nests are sometimes placed on the ground or on buildings and other structures

Both parents take part in building the nest, incubating and feeding the young. The eggs hatch after about 13 days and fledge after a fortnight. More than one brood may be raised. The vocalisations of the spotted dove include cooing softly with a Krookruk-krukroo... kroo kroo kroo with the number of terminal kroos varying in the Indian population and absent in tigrina, chinensis and other populations to the east.

This post is part of the Saturday Critters meme,
and also part of the Camera Critters meme,
and also part of the I'd Rather Be Birdin' meme.

Saturday, 25 November 2017

PIGEONS AT SUNSET

A neighbour likes to feed pigeons in her yard everyday. Needless to say whenever one wants to photograph some, there will be plenty of opportunity around her house. Coupled with a sunset they are very photogenic.

This post is part of the Skywatch Friday meme,
and also part of the Saturday Critters meme,
and also part of the I'd Rather Be Birdin' meme,
and also part of the Camera Critters meme,

Saturday, 11 November 2017

CRESTED PIGEONS

The crested pigeon (Ocyphaps lophotes) is a bird found widely throughout mainland Australia except for the far northern tropical areas. It is the only member of the genus Ocyphaps. Only two Australian pigeon species possess an erect crest, the crested pigeon and the spinifex pigeon. The crested pigeon is the larger of the two species. The crested pigeon is sometimes incorrectly referred to as a topknot pigeon, but the topknot pigeon, Lopholaimus antarcticus has a red-brown crest that does not stand erect.

The length of the crested pigeon varies from 30 to 34 cm. Colouration is grey with tinges of brown and green. It has a feathered but slender, black spike on top of the head. It runs with the crest erect. The periorbital skin is bright orange. Wings have black stripes and are bronzed, while the primary feathers have colourful areas of brown, purple, blue, and green. Immature birds have duller colours with no bronzing on the wings. If startled, the crested pigeon takes to the air with a distinctive whistling 'call', the source of the noise can be attributed to the way the air rushes over a modified primary feather found on the wings

This post is part of the Saturday Critters meme,
and also part of the I'd Rather Be Birdin' meme,
and also part of the Camera Critters meme.




Saturday, 4 November 2017

KOOKABURRAS

Kookaburras are terrestrial tree kingfishers of the genus Dacelo native to Australia and New Guinea, which grow to between 28–42 cm in length. The name is a loanword from Wiradjuri guuguubarra, onomatopoeic of its call. The loud distinctive call of the Laughing Kookaburra is widely used as a stock sound effect in situations that involve a jungle setting. They are found in habitats ranging from humid forest to arid savanna, as well as in suburban areas with tall trees or near running water.

Even though they belong to the larger group known as "kingfishers", kookaburras are not closely associated with water. This laughing kookaburra (Dacelo novaeguineae) is a large robust bird occupying dry eucalypt forest, woodland, city parks and gardens.

This post is part of the and also part of the Saturday Critters meme,
and also part of the Camera Critters meme,
and also part of the I'd Rather Be Birdin' meme.